a zöld tea a rák megelőzésében is segíthet
Zöld tea
A zöld tea bizonyítottan segít megelőzni egyes daganatos betegségek kialakulását, illetve képes csökkenteni a kialakulási kockázatot. Különösen a gyomor- és a tüdőrákra van jótékony hatással. Ezt mind az egérkísérletek, mind a statisztikai adatok alátámasztották már. A zöld tea hatása különösen azoknál a tüdőrákos betegeknél okoz javulást, akik a dohányzás miatt betegedtek meg. Ezt azzal is alátámasztják a tudósok, hogy Japánban, ahol rengeteg zöld teát fogyasztanak, a világon a legkisebb a dohányzás miatt kialakult tüdőrákban meghaltak aránya. Pedig, főleg a férfiak egyáltalán nem spórolnak a cigivel. Ezt a kimondottan kedvező hatást úgy éri el, hogy csökkenti a szervezet karcinogén szintjét.
A teafajták közül a legnagyobb arányban tartalmazza a katekhin nevű vegyületet, ami csökkenti a szervezet karcinogén szintjét, és ezáltal véd a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása ellen is. A zöld teában nagyobb mennyiségben találhatók vitaminok, ásványi sók és antioxidánsok is. Ezek közül fontos a magas C-vitamin tartalma, ami az immunrendszert erősíti. Jó hatással van a gyomorra, bélműködésre, illetve a látásra is. Fokozza a koncentrációt, és valamennyire csökkenti az alvásszükségletet is. Vízhajtó hatása okán pedig a szervezetet is méregteleníti.