Tejfehérje
A tehéntej fontosabb összetevői
Tejfehérje
A tejfehérje legnagyobb részt kazein fehérjékből áll, amelynek négy típusa van: alfa-S1, alfa-S2, béta és kappa kazein. A többi fehérje ún. savó fehérjék csoportjába tartozik.
A béta-kazein egyik változata, pontosabban az A1 béta-kazein szerepet játszhat az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásában. Tanulmányok szerint gyerekeknél megfigyelhető az a folyamat, hogy az A1 béta-kazein olyan immunreakciót indít el, ami később a hasnyálmirigy ellen fordul, így kialakul az 1-es típusú cukorbetegség. Tehát a szakemberek egy része szerint a tehéntej megnöveli az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát.
A szakemberek másik fele szerint azonban ezek igen gyenge bizonyítékok, és a kutatásokat is hibásnak tartják. Szerintük ezek a fehérjék nem felelősek az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásáért.