Tehéntej
Tejzsír
A tejzsírból viszont a jelek szerint érdemes lenne többet fogyasztani, mert több tanulmány is azt állítja, hogy jótékony hatással van a szervezetre. Ebben a részben található a zsírban oldódó vitaminok többsége is, az A, D, E és K vitaminok, esszenciális zsírsavak, mint a linolsav és linolénsav.
Egyes bizonyítékok alátámasztják, hogy a tejzsír képes valamennyire védelmet nyújtani a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása ellen. Több tanulmány kimutatta, hogy a tehéntej hatékonyan csökkenti az inzulinrezisztencia, a metabolikus szindróma és a cukorbetegség kialakulási esélyeit. Ezeket az eredményeket mind a tehéntej magas tejzsírtartalmának tulajdonítják.
Laktóz
A tejcukor viszont határozottan megemelheti a vércukorszintet. A laktóz viszonylag lassan emeli meg a vércukorszintet, így alacsony glikémiás indexű összetevő. A laktóz az oka annak is, hogy sokan nem ihatnak tejet, mert érzékenyek erre az összetevőre, illetve cukorbetegként nem akarják megemelni a vércukorszintjüket.