Cukorbetegség
A tejsavó fehérje tanulmány
Egy új tanulmányt publikáltak nem rég a Diabetologia folyóiratban, ami a tejsavó fehérje és a vércukorszint kapcsolatát vizsgálta. A kutatásban egy nemzetközi csapat vett részt, melynek vezetői Izraeli tudósok és egyetemi professzorok voltak. A kísérletben 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vettek részt.
A kutatás során különb9ző napokon kaptak a betegek 50 g tejsavó fehérjét 250 ml vízzel, vagy placebót szintén ennyi vízzel hígítva. Ezután pedig egy magas glikémiás indexű ételt fogyasztottak el. 3 fehér kenyér és cukortartalmú dzsem volt az étkezés része. Természetesen maga a kísérlet kórházi körülmények között zajlott, így senkinek sem forgott veszélyben az élete.
A vércukorszintet is különböző időpontokban ellenőrizték, úgy hogy vérmintákat vettek a betegektől. Az első ilyen vérmintát, már az evés előtt fél órával levették. A következőt pedig akkor, amikor megérkezett az étel, tehát a tejsavó fehérjét már elfogyasztották, de még nem ettek. A további vércukorszint mérések az étel kiérkezése után számított időpontokban történt: 15 perc, 30 perc, 60 perc, 90 perc, 120 perc és 180 perc.