2. Az alacsony glikémiás indexű ételek kevesebb kalóriát tartalmaznak
A glikémiás index (GI) csak azt mutatja meg, hogy az elfogyasztott ételben levő szénhidrátokat milyen gyorsan bontja le szervezetünk glükózra, és ezáltal milyen gyorsan és milyen magasra emelkedik a vércukorszintünk. Az alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztása kiegyensúlyozott vércukorszintet eredményez, ezáltal az inzulintermelés is kiegyensúlyozottá válik szervezetünkben, nő a koncentrációs képességünk, és nem tör ránk farkaséhség estére. Ettől függetlenül azonban az ételek kalóriatartalma nem változik. Jó tudni, hogy az élelmiszerek GI értékét az elkészítésük módja is befolyásolhatja. Minden olyan konyhai technika, ami megsérti a növények sejtfalát (intenzív főzés, turmixolás, aprítás, reszelés, vízben való oldás) növeli a glikémiás indexet, míg a kímélő eljárások (például a párolás), valamint az ételben levő vagy azzal együtt fogyasztott fehérje, zsír és rost csökkenti azt.
3. Növényi zsiradékból bármennyit fogyaszthatunk
Bár a növényi olajok általában egészségesebbek az állati zsíroknál, energiatartalmuk közel azonos a zsírokéval. A növényi olajok titka abban rejlik, hogy inkább telítetlen zsírsavakat tartalmaznak így fogyasztásuk hosszú távon egészségesebb.