Fókuszban a fruktóz
Néhány szó a fruktózról
A gyümölcscukor az egyik legédesebb cukorféleségnek nevezhető. Olyan édes, jóval kisebb adag kell belőle az ételek édesítéséhez, mint más cukorfajtákból. Leginkább természetes közegében fogyasztjuk, vagyis a gyümölcsökben. Az élelmiszeriparban már egyre több termék édesítésére használják, de jellemzően még mindig a gyümölcsöt tartalmazó készítményekben, mint például a gyümölcslevekben van jelen.
Ritka esetnek számít, ha a fruktózt tartalmazó élelmiszerhez hozzáadott cukrot használnak, hiszen édesítésre az egyik leghatékonyabban alkalmazható cukorféle. Inkább az szokott gyakrabban előfordulni, hogy maga a fruktóz szerepel hozzáadott cukorként.
Édes ízét még a gyógyszeripar is felhasználja. A sokszor keserű gyógyszerekhez fruktózt adnak, így sokkal jobb lesz az ízük, és kevésbé lesz kellemetlen a lenyelésük. Ez főleg a gyerekgyógyszerek esetében fontos.