Laboratóriumi kísérlet
Egy állatokon végzett tanulmány azt mutatja, hogy a zöld teában megtalálható vegyület csökkenti a vércukor „csúcsot”, kukorica keményítőt tartalmazó ételek elfogyasztása után. Ezt a tanulmányt a Molecular Nutrition & Food Research nevű folyóiratban publikálták.
A tanulmányban az egerek esetében is egy olyan kukorica keményítő alapú étrendet állítottak össze a kutatók, amely alapján meg tudják vizsgálni mi történik ha az ember keményítő tartalmú ételeket fogyaszt.
Ezután az egereket megetették egy bizonyos epigallokatechin-3-gallát (EGCG) zöld teában megtalálható antioxidánssal. A kutatók azt találták, hogy azokban az egerekben, amik kaptak EGCG-t a vércukorszint ,,csúcs”, ami tipikusan étkezés után fordul elő jelentősen lecsökkent (közel 50%-al) azon egerekhez képest, amelyek nem kaptak EGCG-t. Ha mi is ugyanazt a mennyiségű EGCG-t innánk meg, amivel ezt az eredményt szeretnénk elérni, amit az egereknél tapasztaltak, körülbelül egy csésze zöldteát kellene elfogyasztanunk.
Forrás: diabeticgourmet.com