Csak keményítő tartalmú ételekkel fogyasztva
Érdekesség, hogy az EGCG – nek már nem volt olyan hatása, miután az egerek szervezete a keményítőt cukorrá alakította át. A szerzők ezt úgy magyarázzák, hogy valószínűleg ez abból fakad, hogy a testünk lebontja és átalakítja a keményítőt cukorrá, amit energiának használunk. Úgy tűnik az EGCG különös képen ebbe a lebontási folyamatba avatkozik bele és megakadályozza a keményítő cukorra bontását, amely bekerülve a véráramba vércukorszint emelkedést eredményez.
A tanulmány azt mutatja, hogy a zöld tea hatása, csak a keményítő tartalmú ételekkel együtt fogyasztva működik. Ami azt jelenti, hogy ha a teát órákkal egy doboz keksz elfogyasztása után fogyasztjuk nem fog segíteni a vércukorszint megemelkedésének csökkentésében. Továbbá ha cukrot adunk egy csésze zöld teához az végleg megszünteti a hatását, mert a kristálycukor egyszerű felépítése miatt azonnal a véráramba jut.
Forrás: diabeticgourmet.com