
Köles köret
Köles
A köles szintén egy egészséges gabonaféle, ami köretként is remek választás. Azon gabonafélék csoportját erősíti, amik gluténmentesek, ráadásul lúgosítanak is. Utóbbi tulajdonsága azért olyan hasznos, mert napjainkban a táplálkozás zöme savas irányba viszi el a szervezetet. A cél az egyensúlyi helyzet felállítása, és a savas hatást lúgosító ételekkel kell ellensúlyozni. A quinoa mellett szintén jelentős fehérje forrás, ami nagyobb mennyiségben van benne jelen, mint például a népszerű rizs esetében.
Antioxidánsokban, B-vitaminban, ásványi anyagokban gazdag növény, amit viszonylag rövid idő alatt el lehet készíteni. Felhasználása sokrétű, és egyáltalán nem csak a köretként veheted hasznát a konyhában. Sajnos nem kap akkora figyelmet, mint amit megérdemelne, de szerencsére egyre többen vannak, akik kihasználják az egészségre jótékony hatásait.