
zöldségek sütése
Sült zöldség
Mivel a zöldségek a legegészségesebb ételek közé tartoznak, ezért érdemes köretként fogyasztani őket. Viszont, nem csak a párolás segítségével készíthetünk megfelelő köretet belőlük, hanem például a sütőben is. Ha a húsra halmozzuk, illetve a tepsiben mellé téve leöntjük valamilyen mártással, hogy ne száradjon ki teljesen, akkor egy remek vacsorát kapunk. Ilyen ételeknél talán jobb kifejezés azt a szót használni, hogy egytálétel, de ha sok zöldséget használunk, és nem a húsra tesszük, akkor tulajdonképpen, meg mégiscsak köretről beszélünk. Ezt erősíti az is, hogy a zöldségeket előtte sós vízben kissé meg kell puhítani. Ilyenkor a húst is csak elő kell sütni egy kicsit, és úgy betenni a sütőbe, hogy az ízek jól összeérjenek.
Ebben az elkészítési módban is a zöldségek széles tárházát használhatjuk. Itt is igaz, hogy minél szélesebbkörű a zöldségek fajtája annál változatosabb vitaminok, ásványi anyagok, és rostok kerülnek a szervezetbe. Ha szeretnél valamilyen mártást használni hozzá, akkor a besamel mártás, vagy az abból kiinduló mártások jól passzolnak a zöldségekhez és húsokhoz egyaránt