A cukorbeteg diéta főbb szempontjai
2. A cukorbeteg étrend összetétele
Ma világszerte a zsírban és fehérjében szegény, viszont - mint már említettem - a szénhidrátokban dús diétát tartják optimálisnak a cukorbetegek számára. A napi energia-bevitel 50 %-ának kell szénhidrátokból származnia. A korszerű diabéteszes étrend összetétele tehát: 50 % szénhidrát, 20 % fehérje és 30 % zsír. Ilyen értelemben a javasolt három különböző energiatartalmú étrenden belül az egyes tápanyagok mennyisége a 2. táblázatban feltüntetettek szerint alakul.
Az étrend tápanyag-összetétele különböző energiatartalom mellett
Energiatartalom Szénhidrát Fehérje Zsír
kJ kcal g g g
4200 1000 125 50 33
5900 1400 175 70 46
7600 1800 225 90 60
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minden étrendi javaslatnál egyidejűleg célszerű megadni az étrend energia- és szénhidráttartalmát is, mert e kettő elválaszthatatlanul összetartozik, és e kettőből a fehérje- és a zsírhányad csaknem automatikusan következik. Önmagában csupán a szénhidráttartalomra történő utalás - bármennyire is csupán ez történik a hazai orvosi és dietétikai gyakorlatban - elégtelen és félrevezető, mert ha az energiatartalmat nem határozzuk meg, egyrészt nem biztosíthatjuk az optimális tápanyag-összetételt, másrészt a cukorbeteg önkéntelenül is átlépi az energiahatárt, hiszen úgy véli, ami nem szénhidrát, abból bármennyit ehet (például "húst hússal").