A cukorbetegség alig ismert okai - meg fogsz lepődni!
A koffein kettős kockázata
A kávéban, teában és csokoládéban megtalálható koffein két hatás miatt is hajlamossá tehet a cukorbetegségre.
A koffein élénkítő erejét annak is köszönheted, hogy sejtjeidből cukrot juttat a vérkeringésbe. Erre azonban kórosan emelkedett inzulinválasz lesz az eredmény. Vércukorszinted rövidesen lezuhan, amit csak gyors szénhidrát-utánpótlással tudsz helyreállítani. Ez a hullámzó inzulin- és vércukorszint megzavarja a hasnyálmirigy működését, és a rendszeres, nagyobb mennyiségű koffeinfogyasztás megalapozza az utat a diabéteszhez.
A másik tényező az alloxan nevű anyagban rejlik, mely a koffein hatására termelődik a szervezetben. Az alloxan megtámadja a hasnyálmirigy inzulinkibocsátó sejtjeit, melyek így nem lesznek képesek ellátni feladatukat. Ez az anyag nemcsak a diabétesz kialakulásának esélyét fokozza, de a már kialakult betegség esetén a kezelés hatékonyságát is csökkenti.
Ha nem tudsz lemondani a koffeintartalmú italok fogyasztásáról, mindenképpen mérsékeld a mennyiséget napi egy-két csészére.