A vércukrot gyorsan emelő élelmiszer, étel, ital fogyasztása cukorbetegeknél
Számos magyaros készétel (a zsemle vércukoremelő képességéhez viszonyított) glikémiás index-vizsgálatára sor került. Ennek alapján biztonsággal állíthatom, hogy az összes magyaros ételkülönlegesség (még ha zsírszegényen is készül) - a marhapörkölttől kezdve a rántott húson át a szilvás gombócig - 10-40 %-kal kedvezőbb glikémiás indexű, mint a fehér kenyér vagy zsemle.
Tehát jó okunk van azt állítani, hogy a cukorbeteg - beleértve a fogyókúrázót is - semmilyen speciális diétát nem igényel, vagy legalábbis nem lényegesen különbözőt attól az étrendtől, amely - mint az "egészséges táplálkozás alkotóeleme" - bárkinek ajánlható.
Hogy ezek után mégsem ajánlom 2. típusú cukorbetegeknek (répa)cukor fogyasztását, annak az az oka, hogy a cukor "luxus"-energián kívül semmi hasznosat nem tartalmaz a szervezet számára. Helyette a sokkal értékesebb természetes cukrok vagy keményítő mellett növényi rostokat, ásványi sókat, vitaminokat, sőt nemegyszer fehérjét is tartalmazó egyéb szénhidrátforrásokat javasolok mindennapi fogyasztásra.