A vércukrot gyorsan emelő élelmiszer, étel, ital fogyasztása cukorbetegeknél
Szólni kell azonban a cukorról, mint speciális esetben alkalmazandó gyógyszerről, a hipoglikémia legjobb ellenszeréről.
Hipoglikémia alatt a vér cukortartalmának 3 mmol/l alá történő esését értjük . Enyhe esetben a cukorbetegnek azonnal cukrot, lehetőleg 10-15 g-nyi glükóztablettát - lehetőleg vízzel - célszerű magához venni. Csupán ennek hiányában fogyasszon répacukrot (szaharózt), ezt is elsősorban oldatban, mint amilyen a szokványos üdítőital. A szaharóznak ugyanis előbb le kell bomlania glükózzá és fruktózzá, azaz szőlőcukorrá és gyümölcscukorrá, és akkor is csak a glükóz- (szőlőcukor-) komponens emeli a vércukrot. Ezzel szemben a tiszta szőlőcukor azonnal felszívódik. Ezt követően viszont célszerű keményítőtartalmú táplálékot is (kenyér, zsemle, burgonya, tészta stb.) fogyasztani, hogy a hipoglikémia ne térjen vissza. Semmi esetben nem célszerű csokoládét, fagylaltot, vajkrémes süteményt adni hipoglikémiában, mert ezek meglehetősen lassan emelik a vércukrot. A nyelni képtelen, eszméletlen cukorbetegnél tilos az etetést, itatást erőltetni. Ilyenkor csak az intramuszkuláris (izomba fecskendezett) Glucagon-injekció vagy az intravénás (gyűjtőérbe fecskendezett) glükózbevitel a megoldás kulcsa.