Az étkezés utáni vércukor szintet nem csupán a szénhidrátok befolyásolják
Ami a zsírokat illeti, hét klinikai vizsgálat eredménye szerint az étkezést követő 2-3 órában a vércukorszint emelkedése elmarad attól, ami a szénhidrátok bevitele után várható lenne, mivel az elfogyasztott zsír megnyújtja a gyomor ürülés idejét. Később viszont emelkedhet a vércukor, mivel a felszabaduló szabad zsírsavak átmeneti inzulinrezisztenciát eredményeznek.
Ami a fehérjék fogyasztásának a hatását illeti az étkezés utáni vércukor emelkedésre, kilenc vizsgálat szerint az étkezéseket követőn szénhidrát fogyasztás nélkül legalább 75 g fehérje bevitelét követően 100 perc múlva kezdenek emelkedni a vércukor szintek, szénhidrátfogyasztással együtt pedig 3-4 óra múlva további vércukor emelkedés várható.