Az étkezés utáni vércukor szintet nem csupán a szénhidrátok befolyásolják
Végül további hét vizsgálatban a glikémiás index (GI) szerepét vizsgálták magas, ill. alacsony GI-ű szénhidrátok fogyasztását követően. Az alacsony GI-ű szénhidrátok korai hipoglikémia veszélyével járnak (mivel az 1-es típusú cukorbetegek intenzív inzulinkezelés alatt állnak). Minden 10 g alacsony GI-ű többlet szénhidrát bevitele néhány perccel kitolja a hipoglikémia felléptét, amennyiben nem csökkentik az étkezési inzulin adagjait.
Tehát a vizsgálatok szerint mind a GI, mind pedig a fehérjét és zsírok fogyasztása drasztikusan befolyásolja az étkezés utáni vércukor szinteket. 35 g zsír és 40 g fehérje elfogyasztása úgy hat az étkezés utáni 3 órás vércukorra, mintha inzulin nélkül 20 g szénhidrát fogyasztására kerülne sor. 50 g zsír fogyasztása akár kétszeresére is képes növelni az inzulin igényt. Mindezek nyomán az étkezési inzulinok adagjainak megállapításánál a szénhidrátok mennyisége és minősége mellett figyelembe kell venni az elfogyasztandó fehérjék és zsírok mennyiségét is. Az étkezési inzulinok jobban csökkentették a vércukor szinteket akkor, ha evés előtt 15-20 perccel adták, mint amikor közvetlenül étkezés előtt alkalmazták.
(Forrás: Diabetes Care. 2015. június, 38(6)1008-15).