
Diétás tanácsok cukorbetegeknek - Az étrendi kezelés célja
Az étrend tápanyag összetétele
Igen fontos táplálkozási ajánlás, hogy az energiát adó tápanyagok (fehérje, zsír, szénhidrát) megfelelő arányban legyenek jelen a napi táplálékban, ami annyit jelent, hogy a táplálékkal bevitt energia 15-20%-a fehérjéből, 30%-a zsírból, 50-55%-a szénhidrátból kell származzék.
Ha ezen kedvező tápanyag beviteli arányok megváltoznak, pl. kevesebb szénhidrát és több zsírbevitel, vagy több fehérjebevitel lesz jellemző az étrendre úgy a táplálkozással összefüggő betegségek, például az elhízás, szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata jelentősen nőhet.
Az energiát nem adó mikro tápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok) szintén a szervezet szükségletének megfelelő mennyiségben kell, hogy jelen legyenek a napi táplálékban , mert ez is az egészség megőrzését szolgálja. Ezt csupán a megfelelően összeállított étrend képes biztosítani.