
Diétás tanácsok cukorbetegeknek - Az étrendi kezelés célja
Az étrend energia és szénhidráttartalma közötti kapcsolat
Miután az energiaszükséglet tág határok között változik, az egyénenként elfogyasztandó tápanyagok mennyisége is különböző. Ez a szénhidrátok esetében naponta fogyasztható mennyiség 120-370 g közötti ingadozását jelenti.
A fentiekből következik, hogy a diéta energia- szénhidráttartalmát egyidejűleg ajánlatos meghatározni és az étrend összeállításakor figyelembe venni, mert a kettő elválaszthatatlanul összetartozik.
Így pl. egy 1800kcal / nap energiatartalmú étrendnél ez azt jelenti , hogy 900kcal/ nap energiát a napi összes energia bevitel felét kell a szervezetbe juttatni szénhidrát formájában. Ha 1g szénhidrát elégése során 4 kcal energia keletkezik akkor 900: 4 = 225. Egy 1800kcal napi energia tartalmú étrendnek tehát 225g szénhidrátot kell tartalmaznia.
Az alábbi táblázat különböző energiatartalmú étrendekhez tartozó szénhidrát mennyiségeket mutatja.
Energia KJ | kcal | szénhidrát (g) |
4200 | 1000 | 125 |
5900 | 1400 | 175 |
7600 | 1800 | 225 |
9200 | 2200 | 275 |
10900 | 2600 | 325 |
12600 | 3000 | 375 |
A táplálkozás ritmus, azaz az étkezések gyakorisága, az egyes étkezések szénhidráttartalma.
A szervezetnek állandóan szüksége van energiára és tápanyagokra. Az étkezés azonban nem folyamatos, hanem szakaszos. Régóta ismert, hogy a naponta szükséges energia és tápanyagmennyiség napi egy-két étkezésre történő elfogyasztása megterheli az emésztőrendszert, többletmunkát ró a szívre, keringésre.
Inzulinnal kezelt cukorbetegeknél ezen kívül azért sem ajánlatos csupán naponta egy- két alkalommal étkezni, mert a ma általánosan használt inzulinok hatásgörbéjéből adódóan nem tudnánk megfelelő vércukorszinteket biztosítani. Éppen ezért azt javasoljuk Önnek, hogy a napi szénhidrátmennyiséget többszörre elosztva fogyassza el.
Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy kívánatos, hogy a cukorbetegek naponta 5-6 alkalommal étkezzenek. Három főétkezés mellett 2-3 kis étkezés is szerepeljen.
Az inzulinnal kezelt cukorbetegnél az alkalmazott inzulinok hatásgörbéjét figyelembe véve kell az étkezések számát, időpontját és szénhidráttartalmát megtervezni.