5 tipp, hogy jól érezd magad a bőrödben!
1. Tavaszi láz, felfrissülés, megújulás
Itt az ideje a tavaszi nagytakarításnak, és a ház rendbetétele nem fejeződik be azzal, hogy reggelente beveted az ágyadat. Próbáld meg felszámolni az otthoni általános rendetlenséget is, de legalábbis igyekezz minimalizálni azt. Kutatások bizonyítják, hogy a tapasztalatok boldogabbá tesznek bennünket, mint az anyagi javak. Ezért aztán ahelyett, hogy mindenféle tárgyakkal veszed körül magad, csak azokat tartsd meg, amelyek valóban fontosak a számodra, valamilyen különleges emléket, jelentést hordoznak, a felesleges holmiktól pedig szabadulj meg!
Amikor takarítasz, győződj meg róla, hogy alaposan letörlöd és átporszívózod a tárgyakat és a szobákat, ezzel is csökkentve a szennyező anyagok jelentette kockázatokat – gondolj csak a porra, vagy a penészre, különösen azokban a hónapokban, mikor amúgy is jobban le van gyengülve az immunrendszerünk. Ezért aztán a takarítás javítja a légzést, csökkenti a szívbetegségek kockázatát, és csökkenti a stresszt, miközben egy alacsony fizikai aktivitású tevékenység. Az ismétlődő feladatok, melyeket szinte rutinból kell végezni mindenfajta gondolkodás nélkül segít abban, hogy az agyad ne összpontosítson minden másra, ami egyébként foglalkoztat. Ha még tovább szeretnéd csökkenteni a stressz szintjét, akkor próbálj ki nyugtató illatanyagot tartalmazó tisztítószereket. Ilyen illatok például az eukaliptusz, vagy a levendula. Ha pedig unalmasnak találod a házimunkát, találd meg a módját, hogyan dobhatod fel – például a kedvenc zenéiddel!
2. Miért Low-GI, azaz alacsony Glikémiás Index?
A cukorbetegeknek – és a cukorbetegség előtt álló embereknek – az elfogyasztandó étel kiválasztásakor elsősorban azt a tényezőt kell figyelembe venniük, hogy az elfogyasztott ételekben lévő szénhidrátok mennyisége hogyan befolyásolja a vércukorszintet. Hogy ez hatékonyan működjön, kulcsfontosságú a Glikémiás Index, azaz GI használata. Az 55-ös, vagy annál alacsonyabb GI-vel rendelkező ételeket alacsony GI-nek, az 59-69 közöttit közepes (medium) GI-nek, míg a 70-nel, vagy többel rendelkezőket magas GI-nek minősítik.
Egy kutatás megállapította, hogy az egészséges, alacsony GI-tartalmú ételekből álló étrendek a leghatékonyabbak. Az alacsony GI-tartalmú ételek a vércukorszint alacsonyabb emelkedését eredményezik az élelmiszer-fogyasztás után, ami összeségében javítja a vércukorszint-szabályozást, csökkenti az étvágyat és elősegíti a fogyást.