A friss gyümölcsök megelőzhetik és enyhíthetik a cukorbetegséget
A nem cukorbeteg résztvevők között 12%-kal alacsonyabb volt a cukorbetegség kialakulásának veszélye azok esetén, akik rendszeresen fogyasztanak gyümölcsöt, mint azok esetén, akik soha, vagy csak ritkán – állította az egyik kutatócsoport vezetője, Huaidong Du MD, PhD az Oxfordi egyetem egyik kutatója.
A felmérés dózis-válasz összefüggést vélt felfedezni az elfogyasztott friss gyümölcsök és a cukorbetegség veszélye között: minden elfogyasztott napi adag 12%-kal csökkentette a cukorbetegség kialakulásának veszélyét. Ezt az összefüggés nem befolyásolták az olyan tényezők, mint nem, kor, a felmérés ideje, dohányzási szokások, alkoholfogyasztás, testmozgás, BMI, vagy a családban korábban cukorbeteggel diagnosztizáltak száma sem.
A cukorbeteg résztvevők esetén napi 100 gramm friss gyümölcs elfogyasztása csökkentette a bármilyen okból (tehát nem csak cukorbetegség miatt) bekövetkező halálozások, illetve a micro- és makrovaszkuláris szövődmények számát is. A kutatás további információiért lapozz a következő oldalra!