Du és csapata szerint ez az első ilyen nagyméretű kutatás, ami összefüggést mutat a gyümölcsfogyasztás és a cukorbetegség kialakulása illetve annak szövődményei között. Az eredmények szerint a nagyobb mértékű gyümölcsfogyasztás a cukorbetegség elsődleges és másodlagos megelőzését is elősegíti.
Du továbbá hozzátette, hogy a korábban elvégzett felmérések „elsődlegesen a nyugati lakosságot célozták meg, és a friss gyümölcsök mellett gyakran feldolgozott gyümölcsöket (és néha gyümölcslevet) is alkalmaztak, a mi kutatásunkkal ellentétben, amely kizárólag friss gyümölcsökre összpontosított. Ez lehet a magyarázat arra, hogy sokkal erősebb összefüggést tapasztaltunk. Az erős összefüggés továbbá a kínai emberek rendkívül szegényes gyümölcsfogyasztásával is magyarázható…”
A kínai cukorbetegek átlagosan tartózkodnak a friss gyümölcsök fogyasztásától, mert (tévesen) attól félnek, hogy az édes ételek minden esetben megnövelik a vércukorszintjüket – állítja Du. Azonban a felmérés során kiderült, hogy a gyümölcsfogyasztásnak csupán gyenge hatása van a vércukorra, és a rendszeres gyümölcsfogyasztók vérglükóz szintje alacsonyabb volt a nem gyümölcsfogyasztókéhoz képest. A kutatás további információiért lapozz a következő oldalra!