„Rendkívüli motiváció lehet a cukorbetegek, vagy a cukorbetegségre hajlamosak számára, hogy csupán napi 1-3 adag gyümölccsel védekezhetnek a betegség ellen, vagy csökkenthetik az életveszélyes szövődmények fenyegetését” – mondta Lauri Wright, PhD, a Tampai egyetem egyik szakértője.
2004 és 2008 között a kutatók nagyjából 510 ezer főt gyűjtöttek össze 30 és 79 között. A következő 7 évben 9 504 főnél alakult ki cukorbetegség a 480 ezer nem cukorbetegből. A 30 ezer eredetileg is cukorbeteg tesztalanyból 3 389 vesztette életét, illetve 9 746 macrovaszkuláris és 1345 mikrovaszkuláris esetet jegyeztek fel.
A felmérés eredményeinek egyik magyarázata lehet, hogy a természetes cukrok másképpen kerülnek feldolgozásra mint a finomított változatok – állítják Du és munkatársai.
A szakemberek szerint tehát a felmérés eredményei „erősen alátámasztják a jelenlegi általános étkezési javaslatokat, melyek szerint a gyümölcsfogyasztás mindenki számára javasolt, beleértve a cukorbetegséggel diagnosztizáltakat is”.