Hajdina, a vérnyomáscsökkentő
A skót hajdina és a pohánka
Hazánkban a hajdina két változatát termesztik: a szürke magvú skót hajdinát, és a sötétbarna magvú pohánkát. Felhasználása a gabonafélékéhez hasonló.
A hajdina szénhidrát tartalma
A hajdina jellemző tápanyaga a szénhidrát, amely 56–77%-ban keményítő, 17–20%-ban élelmi rost, ennek 12–17%-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz. Élelmirost-tartalma 25,7 g/100 g termés, míg ez az érték a búzánál (Graham-liszt) csak 11,71 g/100 g termék. A hajdinaliszt 100 g-ja 8,3 g fehérjét tartalmaz, zsírtartalma kicsivel nagyobb (1,9 g/100 g termék), mint a búzaliszté (1,3 g/100 g), telítetlen zsírsavtartalma azonban tetemes, mintegy 77%-os.