A hajdina és a daganatos betegségek
Kedvező ásványianyag-összetételénél fogva a hajdinafogyasztása kívánatos irányban befolyásolhatná a hazai lakosság táplálkozásában megfigyelt nátriumtúlsúlyt, és ezen keresztül beépíthetővé válna a nátriumbevitel korlátozásával járó magas vérnyomás diétájába.
Nagy élelmirost-tartalma miatt hatásos a népbetegségnek tekinthető székrekedés étrendi kezelésében, és egyes daganatos betegségek (pl. vastag- és végbéldaganat) megelőzésében. Rosttartalmánál fogva a hajdina a magas vérzsírszint diétájában is kiválóan alkalmazható.
A hajdina és a vércukor
Glikémiás indexe 55–59%, élelmirost-tartalma következtében a benne található szénhidrátok felszívódása elhúzódóbb, vércukoremelő hatása tehát kevésbé kifejezett, mint a búzalisztből készült fehér kenyérnek és péksüteményeknek. Itthon hagyományosan kásává főzik, de akár salátát is készíthetünk vele. Pörkölt, háromszögű magját megőrölve a franciák palacsintát, a japánok tésztát készítenek belőle.