Mandula jótékony hatása a szívre
A kutatás eredménye
A mandulát kapó csoport eredményei jobbak lettek annál a csoportnál, ahol az étrend kiegészítéséhez nem járt. A vérben több antioxidánst fedeztek fel a kutatók, ami valóban csökkentette a mandulát evő csoport vérnyomását. Ezáltal a vérellátás is javult. Mindezek a tényezők pedig csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
A mandula jótékony hatását mindenkire kifejtette, aki 30 napon keresztül fogyasztotta, így nem csak azoknál csökkentette a kockázatot, akiknél magas volt, hanem még az alacsony kockázati szinten lévők esetében is csökkentek valamennyire a betegség kialakulási esélyei.
A kutatás eredményei biztatóak, ezért felmerült a folytatás, illetve hasonló kutatások elindítása is. A mandula egy rendkívül hasznos élelmiszer lehet akár a cukorbetegeknek is, akiknek szükségük van a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázati csökkentésére.