Mandula
A mandula
A mandula, mint a kutatók bebizonyították jótékony hatással van a szív- és érrendszeri működésére, de egyáltalán nem ez az egyetlen dolog, ami miatt megéri sűrűbben használni. Az egyik legjobb E-vitamin forrás, ami segít a szabadgyökök ellen, ápolja a sejtfalakat, és a bőrt. B-vitaminban is gazdag, ami szintén segíti a szervezet működését.
A mandula nem tartalmaz glutént, ami így remek alternatívát jelent mind a liszt érzékenyek számára és természetesen azoknak is, akik egy kicsit egészségesebben szeretnének élni.
A sorból a magas ásványi anyag tartalma sem maradhat ki. Nagyobb mennyiségben tartalmaz foszfort, vasat, kalciumot, magnéziumot és cinket. Így a csontok erősítéséhez is hozzájárul, ami a csontritkulás megelőzésében segít. És a magnézium tartalma miatt jó a stressz ellen is.
A mandulaolaj pedig nem csak a főzéshez kiváló, hanem bőrszépítő hatása miatt már a különböző szépségipari és kozmetikai termékekben is megtalálható.
A mandula ugyan nem a legveszélyesebb allergén anyag, de azért a mogyoró esetéből kifolyólag, ha valaki észreveszi, hogy nehezebben kap levegőt a mandula elfogyasztása közben/után, vagy valamilyen más allergiás reakciót vesz észre, akkor vizsgáltassa meg, hogy nem allergiás-e a mandulára.