Mesterséges édesítőszerek 1. rész
A diétás élelmiszerek két nagy csoportját különböztetem meg:
1. Mesterséges édesítőszerek és a velük készült italok.
2. Cukorhelyettesítő anyagok és a velük készült sütő- és édesipari termékek. - Ezt a második részben taglaljuk.
A szaharin 110 éve ismert, a legrégibb édesítőszer. 300-szor édesebb a cukornál. Igen olcsó. Fő hátrányai, melyek miatt jogosan szorul egyre hátrább az édesítőszerek piacán, egyrészt hogy fémes mellékíze van, másrészt hogy hőre, tehát főzésre, sütésre bomlik.
A ciklamát nátrium vagy kalcium sója formájában ismert. Mintegy 30-szor édesebb a cukornál, és csaknem tökéletes cukorillúziót kelt. A második legolcsóbb édesítőszer. Emellett további két jellemzőjében is felülmúlja a szaharint: mellékízmentes és hőhatásra nem bomlik el.
Az aceszulfám-K drágább a ciklamátnál, viszont mind édesítőerejében, mind egyéb jellemzőiben azzal csaknem egyezik vele. Kiváló ízű, továbbá hőhatásra (főzésre, sütésre) nem bomlik el.