Mesterséges édesítőszerek 1. rész
Az aszpartam - szemben az előző három kémiai anyaggal - két aminosavból álló, ezért "természetesnek" nevezett édesítőszer. Mintegy 300-szor édesebb a cukornál, és kiváló ízű. Két szempontból azonban hátrányban van az előző két édesítőszerrel szemben: egyrészt sokkal drágább - ez a legdrágább édesítőszer -, másrészt hőre, fényre elbomlik. (A vele készült üdítőitalok a szavatossági idő lejártával ízüket vesztik.) Az aszpartam alkalmazása tilos a fenilketonuriában szenvedőknél, mivel fenilalanint tartalmaz.
Fenti édesítőszerek csaknem áttekinthetetlen választékban állnak rendelkezésre élelmiszerüzleteink és gyógyszertáraink polcain. Miután választékuk szinte naponta bővül, felsorolásoknál nem törekedhettem teljességre. Inkább csak a gyakran vékony pénztárcájú hazai fogyasztó számára potenciálisan legfontosabb hazai termékekre hívnám fel a figyelmet.