Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Cukorbetegség és a szintetikus cukrok kapcsolata

Diabetes Portál



Mesterséges édesítőszerek 1. rész

Az ételek és italok készítésénél ma és még bizonyára igen hosszú ideig ezek töltik be a legfőbb szerepet, nemcsak a cukorbetegek részére, de mindenki étrendjében, aki fogyókúrázik, vagy egyszerűen csak kerülni akarja a túlzott cukorfogyasztást, és egészségesebben óhajt táplálkozni. Közös jellemzőjük, hogy energiát nem tartalmaznak (az aszpartam energiatartalma gyakorlatilag elhanyagolható), tehát a legenergiaszegényebb étrendbe is beleilleszthetők. Tabletták, porok és folyadékok formájában kerülnek forgalomba, s fontos alkotórészeit képezik az energiaszegény vagy energiamentes üdítő italoknak és gyümölcsnektároknak is. Szerte a világon és ma már hazánkban is négyfajta mesterséges édesítőszert forgalmaznak. Ezek: a szaharin, a ciklamát, az aceszulfám-K és az aszpartam. 

Édesítő

Mesterséges édesítőszerek 1. rész

Az aszpartam - szemben az előző három kémiai anyaggal - két aminosavból álló, ezért "természetesnek" nevezett édesítőszer. Mintegy 300-szor édesebb a cukornál, és kiváló ízű. Két szempontból azonban hátrányban van az előző két édesítőszerrel szemben: egyrészt sokkal drágább - ez a legdrágább édesítőszer -, másrészt hőre, fényre elbomlik. (A vele készült üdítőitalok a szavatossági idő lejártával ízüket vesztik.) Az aszpartam alkalmazása tilos a fenilketonuriában szenvedőknél, mivel fenilalanint tartalmaz.


Fenti édesítőszerek csaknem áttekinthetetlen választékban állnak rendelkezésre élelmiszerüzleteink és gyógyszertáraink polcain. Miután választékuk szinte naponta bővül, felsorolásoknál nem törekedhettem teljességre. Inkább csak a gyakran vékony pénztárcájú hazai fogyasztó számára potenciálisan legfontosabb hazai termékekre hívnám fel a figyelmet.




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Hormon

A hormonok különböző mirigyek által termelt anyagok, melyek pontosan meghatározott... Tovább

Keményítő

Összetett cukor, sok cukormolekulából összekapcsolódott, úgynevezett poliszacharid, melyet a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el? Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el?
Indulj el sikeresen dietetikusként! Tippek a pályakezdéshez, álláskereséshez,...
Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással? Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással?
Cukorbetegként a fogszuvasodás kezeletlenül súlyos szövődményeket okozhat, mint a...
 Ezek a legjobb sportok cukorbetegek számára Ezek a legjobb sportok cukorbetegek számára
A cukorbetegséggel élők számára kiemelten fontos a rendszeres testmozgás, hiszen nemcsak a...
5 dolog, amire cukorbetegként fokozottan figyelned kell 5 dolog, amire cukorbetegként fokozottan figyelned kell
A cukorbetegség számos területen megváltoztatja az életünket és az egészségi...
Az őszi wellness jótékonysága – Miért kellene receptre felírni? Az őszi wellness jótékonysága – Miért kellene receptre felírni?
Fedezd fel, miért érdemes ősszel wellnessezni! A természet közelsége, a melegvizes fürdők...
Milyen fogimplantátumot válasszon 60 felett? Milyen fogimplantátumot válasszon 60 felett?
60 felett is van lehetőség tartós és esztétikus fogpótlásra. Tudja meg, milyen...
A cukorbetegség első jelei: miért fogyasztasz mérhetetlen mennyiségű vizet? A cukorbetegség első jelei: miért fogyasztasz mérhetetlen mennyiségű vizet?
A cukorbetegség korai jelei közé tartozik a szokatlanul nagy mennyiségű víz fogyasztása....
A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye: a lábfekély A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye: a lábfekély
A cukorbetegség súlyos szövődménye lehet a lábfekély, amely fertőzésekhez, és akár...
Ezért gyakoribb a fogvesztés a cukorbetegeknél Ezért gyakoribb a fogvesztés a cukorbetegeknél
A fogvesztés mindenképpen ijesztő lehetőség, azonban egyes betegségek, például a...
Vércukorcsökkentő pékáruk házilag: Ezt a lisztet használd kenyérsütéshez! Vércukorcsökkentő pékáruk házilag: Ezt a lisztet használd kenyérsütéshez!
Fedezd fel a vércukorbarát liszteket, amelyek segítenek egészséges házi pékáruk...
címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, bulvár, színes hír, cukorbetegség megelőzése, egészséges életmód, étkezés, diéta, inzulin, terhességi cukorbetegség