Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Szőlő - a gyümölcsök királya

Diabetes Portál



Szőlő - a gyümölcsök királya

A szőlőt régóta a gyümölcsök királyának tartják, az ókorban a termékenység szimbóluma volt. Kiváló tulajdonságaiban az alma mellé állítható. Teljes értékű táplálék. Ha kizárólag gabonafélét és szőlőt fogyasztunk, szervezetünk mindenhez hozzájut, amire  a  jó teljesítőképességhez, egészséghez szüksége van.

A szőlőt régóta a gyümölcsök királyának tartják, az ókorban a termékenység szimbóluma volt. Kiváló tulajdonságaiban az alma mellé állítható. Teljes értékű táplálék. Ha kizárólag gabonafélét és szőlőt fogyasztunk, szervezetünk mindenhez hozzájut, amire  a

A szőlő leve

A különböző fajták közös sajátossága, hogy a gyümölcs, nem utánérő.
Ha zölden vesszük le, zölden fogyasztjuk el… Ha inkább az édesebb ízű szőlőt választanánk, akkor a sárgább színűt vásároljuk. A színes szőlőknél a mélyebb színű az értékesebb, mert annak antioxidáns tartalma nagyobb.
A szőlőnek igen nagy a vértisztító és az idegeket erősítő hatása, remek izomregeneráló táplálék.

A belek betegségeit gyógyítja, a vese- és hólyagkövesedést megszünteti; a belső összenövéseket is oldhatja.

Fokozza az epeelválasztást, és a nagy mennyiségben elfogyasztott szőlő a vizelet savasságát is jelentősen csökkenti. Igen jó hatású szamárköhögésnél és a daganatos betegségeknél is.

Reuma, májbetegségek, vízkór esetén a fehér vagy zöldes színű szőlők a legjobbak, míg a sómérgezést, a savasságot, a hurutokat a fekete és kék szőlők oldják a leghatásosabban.

Nem tanácsos viszont a szőlő fogyasztása szénanátha, asztma, tuberkulózis és tüdőgyulladás esetén.

Ha a test súlyát akarjuk növelni és a bélműködést fokozni, célszerű édes szőlővel-kúrát tartani. Hasmenésnél, reumánál a savanyú szőlő előnyös.

Az almához hasonlóan igen jól tárolható. Pincehidegben, szétterítve még januárban is kellemes őszi ízeket tud nyújtani. Másik tárolási formája a kötözés, melyre igen alkalmas fajtái vannak.

Közismert, hogy a déli vidékekről származó édes szőlők aszalt formában történő tartósítása a mazsola. Egész évben kellemesen egészíti ki táplálékainkat, édesítésre is alkalmas.
A könnyebb eltarthatóság miatt néha kénezik a mazsolát, ez azonban ártalmas az egészségre. A kénezett mazsolát meleg vízben alaposan mossuk át, áztassuk egy kicsit!

A szőlő a szervezet számára emésztés nélkül közvetlenül is felhasználható cukrot szolgáltat, ezért kúraszerűen különösen ajánlható vérszegénységre, idegi problémákra, fizikai gyengeségre, betegségből való lábadozás idején fő táplálékul, székrekedésre, aranyérre, mindenféle gyulladásos megbetegedés gyógyszereként, májpangásra, gyomorhurutra és női betegségekre.




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Glikogén

Állati keményítő, amely vízben oldhatatlan és szőlőcukor-molekulákból áll. Elsősorban... Tovább

Anyagcsere

Az anyagcsere azon folyamatok összességére utal, ahogy a szervezet a bejövő táplálékot... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Cukorbetegség és a fogak: így jelezhetnek a korai szakaszban Cukorbetegség és a fogak: így jelezhetnek a korai szakaszban
Sokan nem is sejtik, hogy a szájüregük árulkodhat az általános egészségi állapotukról....
Cukormentes étlap a szálloda éttermében - Egészségtudatos szolgáltatásokat, több vendég! Cukormentes étlap a szálloda éttermében - Egészségtudatos szolgáltatásokat, több vendég!
Kínálj cukormentes fogásokat a szállodai étteremben, vonzz több egészségtudatos vendéget...
Az ápolói munka legnagyobb kihívásai: ezzel néznek szembe nap-mint-nap az egészségügyben Az ápolói munka legnagyobb kihívásai: ezzel néznek szembe nap-mint-nap az egészségügyben
Az ápolói munka nap-mint-nap komoly fizikai és mentális kihívásokkal jár. Tudd meg, milyen...
5 gyakori hiba, amit egy friss cukorbeteg elkövet 5 gyakori hiba, amit egy friss cukorbeteg elkövet
A diagnózis után hirtelen rengeteg információ zúdul rád: mit ehetsz, mikor kell mérned a...
Hogyan mérjük meg a cukrunkat diszkréten étteremben? Hogyan mérjük meg a cukrunkat diszkréten étteremben?
Ha cukorbetegséggel élsz, a vércukorszint rendszeres ellenőrzése az életed része, akár...
Egyre több településen van bajban a háziorvosi rendelés: egyre kevesebb az orvos Egyre több településen van bajban a háziorvosi rendelés: egyre kevesebb az orvos
A háziorvosi ellátás hiánya egyre több településen okoz problémát Magyarországon. A...
Hogyan zajlik a sérv műtét és mire számítsunk? Hogyan zajlik a sérv műtét és mire számítsunk?
A sérv gyakran fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal járó állapot, amely sokak életét...
Utazás cukorbetegként: hogyan készülj fel? Utazás cukorbetegként: hogyan készülj fel?
Cukorbetegként az utazás különös előkészületeket igényel, különösen, ha szállodában...
Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el? Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el?
Indulj el sikeresen dietetikusként! Tippek a pályakezdéshez, álláskereséshez,...
Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással? Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással?
Cukorbetegként a fogszuvasodás kezeletlenül súlyos szövődményeket okozhat, mint a...
címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, bulvár, színes hír, cukorbetegség megelőzése, egészséges életmód, étkezés, diéta, inzulin, terhességi cukorbetegség