Gyümölcse és levele egyaránt fogyasztható, külsőleg bőrápolásra is kiválóan alkalmas. A szőlő a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagokat tartalmaz. Azonban töbnyire nem friss állapotban fogyasztják, mustot, bort készítenek belőle, aszalják stb. A kék szőlőfajták héjában található igen kedvező fitokemikália, a rezveratrol, amely a szőlő természetes gombaölő szereként szolgál.
Amerikai vizsgálatok eredményei szerint gátolja az LDL-koleszterin oxidációját és a vérlemezkék összetapadását, ezzel csökkenti az érelmeszesedés kockázatát.
Szezonjában minden étkezés előtt fél órával, vagy akár helyette is együnk szőlőt! Mindig gondosan mossuk meg!
Étkezés közben, vagy utána azonban ne együnk szőlőt!
A szőlő a szervezet számára emésztés nélkül közvetlenül is felhasználható cukrot szolgáltat, ezért kúraszerűen különösen ajánlható: vérszegénységre, idegrendszeri problémára, fizikai gyengeségre, lábadozás idején, székrekedésre, aranyérre, mindenféle gyulladásos megbetegedésre, májpangásra, gyomorhurutra és női betegségekre egyaránt.