Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

A szénhidrátok és a diabétesz kapcsolata

Diabetes Portál



A szénhidrátok és a diabétesz kapcsolata

A cukorbeteg étrendjének talán legkörültekintőbben mérlegelendő alkotórészei, melyek legfőbb energiát szolgáltató tápanyagaink közé tartoznak. Két fő csoportba sorolandók: Egyik csoportjukat alkotják a már részben tárgyalt cukrok. Közülük mindenekelőtt a természetes formában előforduló tejcukor (tej, aludttej, joghurt, kefir), gyümölcscukor, illetve gyümölcscukor, szőlőcukor és répacukor keverékei (gyümölcsökben, "diétás" befőttekben, lekvárokban, dzsemekben, "light" gyümölcsnektárokban) kaphatnak helyet.

A szénhidrátok és a diabétesz kapcsolata

A szénhidrátok és a diabétesz kapcsolata

A cukrok mellett a szénhidrátok másik - fontosabb - előfordulási formája a keményítő. Ez a gabonafélék (búza, rozs, árpa, kukorica), továbbá a rizs, a burgonya, a szójabab és a száraz borsó, lencse, szárazbab, valamint a gesztenye legfőbb alkotóeleme. Minden növény - így a főzelékfélék, zöldségek is - tartalmaz keményítőt, de míg az előbbiek 20-70 % közötti mennyiségben, az utóbbiak többnyire 5 % körül. Tehát minden lisztesáru nagyrészt keményítőt tartalmaz, és általuk jutunk a felvett szénhidrátok többségéhez.
A cukorbetegek mindenfajta gabonából származó élelmiszert, továbbá rizst, burgonyát, kukoricát, szóját stb. fogyaszthatnak, azok tényleges szénhidráttartalmának figyelembevételével.


Ezen túlmenően azonban tekintettel kell lenni például egyik oldalon a burgonya gyors vércukoremelő hatására (magas glikémiás indexére), a másik oldalon viszont az olasz típusú tészták (spagetti, makaróni) viszonylag kedvező vércukoremelő hatására (alacsony glikémiás indexére). A különbség oka, a durumbbúzából készült lisztesáruk keményítője nagyrészt amilóz, amely - szemben a legtöbb lisztfajta keményítőjében domináló amilopektinnel - lényegesen alacsonyabb glikémiás indexű. Ez azzal magyarázható, hogy az amilóz szénlánca egyenes, míg az amilopektiné elágazó, és így több kapcsolódási lehetőséget biztosít az amiláz enzim számára. Ezért az amilopektin a bélcsatornában gyorsabban bomlik glükózra.




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Diabétesz szakszótár

Glycolysis

Glukóz lebontása a májban     Mit kell tennem, ha cukorbeteg lettem? A... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el? Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el?
Indulj el sikeresen dietetikusként! Tippek a pályakezdéshez, álláskereséshez,...
Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással? Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással?
Cukorbetegként a fogszuvasodás kezeletlenül súlyos szövődményeket okozhat, mint a...
 Ezek a legjobb sportok cukorbetegek számára Ezek a legjobb sportok cukorbetegek számára
A cukorbetegséggel élők számára kiemelten fontos a rendszeres testmozgás, hiszen nemcsak a...
5 dolog, amire cukorbetegként fokozottan figyelned kell 5 dolog, amire cukorbetegként fokozottan figyelned kell
A cukorbetegség számos területen megváltoztatja az életünket és az egészségi...
Az őszi wellness jótékonysága – Miért kellene receptre felírni? Az őszi wellness jótékonysága – Miért kellene receptre felírni?
Fedezd fel, miért érdemes ősszel wellnessezni! A természet közelsége, a melegvizes fürdők...
Milyen fogimplantátumot válasszon 60 felett? Milyen fogimplantátumot válasszon 60 felett?
60 felett is van lehetőség tartós és esztétikus fogpótlásra. Tudja meg, milyen...
A cukorbetegség első jelei: miért fogyasztasz mérhetetlen mennyiségű vizet? A cukorbetegség első jelei: miért fogyasztasz mérhetetlen mennyiségű vizet?
A cukorbetegség korai jelei közé tartozik a szokatlanul nagy mennyiségű víz fogyasztása....
A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye: a lábfekély A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye: a lábfekély
A cukorbetegség súlyos szövődménye lehet a lábfekély, amely fertőzésekhez, és akár...
Ezért gyakoribb a fogvesztés a cukorbetegeknél Ezért gyakoribb a fogvesztés a cukorbetegeknél
A fogvesztés mindenképpen ijesztő lehetőség, azonban egyes betegségek, például a...
Vércukorcsökkentő pékáruk házilag: Ezt a lisztet használd kenyérsütéshez! Vércukorcsökkentő pékáruk házilag: Ezt a lisztet használd kenyérsütéshez!
Fedezd fel a vércukorbarát liszteket, amelyek segítenek egészséges házi pékáruk...
címkék: