A szénhidrátok és a diabétesz kapcsolata
A kenyérfélék közül helytelen a zsemlét előnyben részesíteni. Kívánatosabb a magas rosttartalmú "barna" és "fekete" kenyér fogyasztása. A speciális - szójás, sajtos stb. - kenyerek csupán alig kevesebb szénhidrátot, viszont több zsiradékot tartalmaznak, ezért energiában gazdagabbak. Kivételt képez a diétás búzakorpás kenyér, mely 100 g-onként csupán 22 g szénhidrátot tartalmaz.
A száraz hüvelyesek a legelőnyösebben használható élelmiszerek közé tartoznak igen alacsony glikémiás indexük miatt. Viszont minél kisebb energiatartalmú étrendre utalt egy cukorbeteg, annál inkább zöldségek, főzelékek és gyümölcsök formájában javasolható a szénhidrátok felvétele. Így optimális hatású, 4200 kJ-os (1000 kcal) étrendet a kenyér, zsemle, tésztafélék teljes mellőzésével is el lehet képzelni.