Cukorbetegek étrendje
A cukorbeteg étrendjét az orvos írja elő.
Megállapítja az étrend két legfontosabb jellemzőjét: mennyi szénhidrátot és mennyi energiát fogyaszthat a beteg. Ezeket az előírásokat be kell tartani, mert ettől függ a beteg közérzete, munkabírása, sőt élettartama is.
A hazai 500 ezer cukorbeteg túlnyomó többsége, 485 ezer a H. típusú cukorbetegek csoportjába tartozik. A betegség jellemzője a sejtek inzulinérzékenységének csökkenése. A betegek mintegy 80 százaléka testtömegfelesleggel rendelkezik, ezért helyénvaló, hogy az energiaszegény étrendnél leírtak a cukorbetegek étrendjében is érvényesüljenek.
Az energia- és a szénhidrátfelvétel mennyisége és ideje természetesen függ a tápláltsági állapottól, a fizikai munka intenzitásától és a kezeléstől (az esetleges inzulinkezelés bevezetésétől). A tápláltsági állapotot az előző fejezetben található számítási mód-szerek szerint mindenki maga állapíthatja meg, és mindaddig be kell tartania a leírtakat, míg a testtömege a kívánatos szintre nem csökken.
Komplett tápanyag táblázatot itt találsz: Tápanyag táblázat
Forrás: Betegségek diétái - SubRosa Kiadó, 1998.