Cukorbetegek étrendje
A cukorbetegek a mesterséges édesítőszerekkel édesíthetik ételeiket, italaikat.
Az energiaszegény étrenddel foglakozó fejezetben ismertetett szacharin, ciklamát, Aszpartám, Aceszulfám-K, vagy a kereskedelemben kapható gyári készítmények ma már a nemzetközi színvonalnak megfelelő választékot biztosítanak nemcsak a cukorbetegek, de az egészséges táplálkozást megvalósítani készek lámára is.
A Glukonon szorbitot és kevés szacharint tartalmaz. Jól használható a sütemények készítéséhez. Napi 30 g-ot (3 dkg) fogyaszthat a cukorbeteg, hasonlóan kell figyelembe venni a fruktózt is a diabetikus csokoládék és a diabetikus készítmények fogyasztásánál. A cukorbetegek számára a mesterséges édesítőszerekkel készült termékeket narancsszínű karika jelzi.
Élvezeti szerekből mérsékelt fogyasztás teából, feketekávéból megengedett, az alkoholfogyasztásról azonban tudni kell, hogy egyrészt magas energiaértékkel rendelkezik, másrészt fogyasztása erős vércukorszintesést idézhet elő, ami hipoglikémiás tüneteket válthat ki.
Forrás: Betegségek diétái - SubRosa Kiadó, 1998.