Mediterrán és ázsiai kultúra: több jó zsírt egyél, mint rosszat
A jó zsír segít az egészséges bőr és haj megőrzésében. A zsír ahhoz is szükséges, hogy lehetővé tegye az olyan, zsírban oldható vitaminok hasznosulását, mint az A, D, E és K vitamin, amelyek alapvetőek a szem, az immunrendszer, és a csontok megfelelő működéséhez. Azt azonban fontos észben tartani, hogy nem minden zsír ugyanolyan. Valójában vannak olyan zsírok, melyek károsak, míg mások gyógyító erővel bírnak. Nézzük ezeket most végig!
Telített zsír
A klinikai vizsgálatok és a népesség körében végzett kutatások igazolják, hogy ha túl sok telített zsírt fogyasztunk (amely nagy mennyiségben a vörös húsokban, és a tejtermékekben található meg), az a potenciálisan káros LDL koleszterinszint növekedéséhez vezethet a vérben. Testünk nincs felkészülve a nagy mennyiségű LDL koleszterinszint kezelésére, és a túlzott bevitel az artériák falán gyűlhet össze. Ez plakkot formálhat, és megkeményítheti, illetve szűkítheti az artériákat, ami atherosclerosis-ként ismeretes.
Az atherosclerosis nem jár tünetekkel, ahogyan a vér áramlását fokozatosan gátolja. Végül ez oda vezethet, hogy egy létfontosságú szervünk vérellátását megakadályozó elzáródás alakul ki. Ez akár szívrohamhoz is vezethet, ha a koronáris artéria záródik el, vagy stroke-hez, ha az agyhoz vezető artéria, illetve májelégtelenséghez, ha a máj artériája károsodott.