Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Több jó zsírt kell bevinni szervezetünkbe, mint rosszat

Diabetes Portál



Mediterrán és ázsiai kultúra: több jó zsírt egyél, mint rosszat

A zsír nemcsak ízletesebbé teszi az ételeinket, hanem egyben fontos és szükséges tápanyaga is szervezetünknek. A zsír tartja karban a sejtmembránokat és a véredényeket, segít alapvető hormonok előállításában, amelyek számos testi funkciót szabályoznak...

Kevesebb rossz zsírt vigyél be, de jó zsírból többet

Telítetlen zsírok
   

Ellentétben a telített zsírokkal és a transzzsírokkal, melyek növelik az LDL koleszterin szintjét a vérben, a telítetlen zsírsavak (egyszeresen és többszörösen telítetlenek) amelyek a növényi és halolajban találhatóak meg nagy mennyiségben, csökkentik azt.
Az egyszeresen telítetlen zsírsavak (melynek fő forrásai az oliva, és az olivaolaj, mogyoróolaj, repceolaj, avokádó és némely magvak) azért is különösen egészségesek, mert úgy csökkentik a rossz zsírsavak szintjét, hogy mindeközben nincsenek hatással a jó koleszterin szintjére. Egy tanulmányban a Pennsylvania Egyetem és a new yorki Rochester Egyetem kutatói azt találták, hogy 22 alany esetében, akik egyszeresen telítetlen zsírsavban gazdag ételeket (olivaolaj, mogyoróolaj, és mogyoró) fogyasztottak, négy hét alatt átlagosan 14 százalékkal csökkent az LDL koleszterinszint. Mindeközben ugyanakkor a szívvédő HDL koleszterin szintjük nem változott. „Ezek az eredmények azt mutatják, hogy több egyszeresen telítetlen zsírsav bevitelével a szívbetegségek kockázata 25%-kal csökkent” számolt be professzor Penny Kris-Etherton, a tanulmány vezetője.


Az eredmények azt is igazolták, hogy a magas vérnyomás szabályozásában is szerepet játszik az egyszeresen telítetlen zsírsav, csökkentve a stroke kockázatát, és az öregkori memóriavesztést.
Az egyszeresen telítetlen zsírsav ugyanakkor a többszörösen telítetlen zsírsavval együtt, egy hatásos antioxidáns, az E vitamin jó forrásának is számít. Az Omega-3 zsírsav, amely egy többszörösen telítetlen zsírsav, rengeteg jótékony hatással rendelkezik.

 

Lapozz egyet és tudd meg mivel helyettesítheted a rossz zsírokat az étrendedben!




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Szorbit

Cukorpótló édesítőszer, fele édességű, mint a répacukor, ezért a cukorbetegek... Tovább

Analóg inzulinok

Néhány helyen megváltoztatott aminósav sorrendű vagy az inzulinmolekulához kapcsolt... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el? Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el?
Indulj el sikeresen dietetikusként! Tippek a pályakezdéshez, álláskereséshez,...
Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással? Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással?
Cukorbetegként a fogszuvasodás kezeletlenül súlyos szövődményeket okozhat, mint a...
 Ezek a legjobb sportok cukorbetegek számára Ezek a legjobb sportok cukorbetegek számára
A cukorbetegséggel élők számára kiemelten fontos a rendszeres testmozgás, hiszen nemcsak a...
5 dolog, amire cukorbetegként fokozottan figyelned kell 5 dolog, amire cukorbetegként fokozottan figyelned kell
A cukorbetegség számos területen megváltoztatja az életünket és az egészségi...
Az őszi wellness jótékonysága – Miért kellene receptre felírni? Az őszi wellness jótékonysága – Miért kellene receptre felírni?
Fedezd fel, miért érdemes ősszel wellnessezni! A természet közelsége, a melegvizes fürdők...
Milyen fogimplantátumot válasszon 60 felett? Milyen fogimplantátumot válasszon 60 felett?
60 felett is van lehetőség tartós és esztétikus fogpótlásra. Tudja meg, milyen...
A cukorbetegség első jelei: miért fogyasztasz mérhetetlen mennyiségű vizet? A cukorbetegség első jelei: miért fogyasztasz mérhetetlen mennyiségű vizet?
A cukorbetegség korai jelei közé tartozik a szokatlanul nagy mennyiségű víz fogyasztása....
A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye: a lábfekély A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye: a lábfekély
A cukorbetegség súlyos szövődménye lehet a lábfekély, amely fertőzésekhez, és akár...
Ezért gyakoribb a fogvesztés a cukorbetegeknél Ezért gyakoribb a fogvesztés a cukorbetegeknél
A fogvesztés mindenképpen ijesztő lehetőség, azonban egyes betegségek, például a...
Vércukorcsökkentő pékáruk házilag: Ezt a lisztet használd kenyérsütéshez! Vércukorcsökkentő pékáruk házilag: Ezt a lisztet használd kenyérsütéshez!
Fedezd fel a vércukorbarát liszteket, amelyek segítenek egészséges házi pékáruk...
címkék: étkezés, diéta