Tippek:
Íme néhány hatékony módszer arra, hogyan helyettesítheted a rossz zsírokat jó zsírokkal étrendedben.
• Ahelyett, hogy a vörös hús képezné az étrendedben a fehérjebevitel fő forrását, inkább halat, tenger gyümölcseit, szárnyast, hüvelyeseket, és magvakat fogyassz.
• Legyen olivaolaj, mogyoróolaj, vagy repceolaj a fő főzőolajod.
• Egyél kevesebb transzzsírt, úgy mint chipsek, tésztafélék, és sütemények, és fogyassz inkább több magvat (úgy mint dió, kesudió, mandula és pisztácia), amelyek vitaminban, ásványi anyagban, rostban és egészséges telítetlen zsírsavakban gazdagok. Arra viszont ügyelj, hogy a magvak sok kalóriát is tartalmaznak: 3 dkgnyi belőlük, ez kb. egy kis maréknyi mag, 165 és 200 közötti kalóriabevitelt jelent. Tehát élvezd rendszeresen a magvakat, de inkább az egyéb, egészségtelenebb snackek helyettesítésére.
• A vaj és a margarin helyett inkább avokádóval kend meg a szendvicsedet, vagy természetes mogyoróvajjal és transzzsírmentes margarinnal.
• Példát vehetsz a mediterrán étkezési kultúráktól: egyél naponta tejtermékeket, de inkább csak kis mennyiségekben és lehetőleg többnyire a joghurt, vagy a sajt mellett dönts.
• Szójatejjel helyettesítheted a tehéntejet.
• Tojást csak mértékkel fogyassz (max. 4-7 darabot hetente).