Transzzsírok
Egy másik, az egészségedre káros zsír, ha túl sokat fogyasztasz belőle, a transzzsír. A transzzsír akkor alakul ki, amikor a folyékony növényi olajat szilárdítják (hidrogenizálják) hogy margarint és növényi zsiradékokat állítsanak elő belőle.
Bár a hidrogenizált olajak rendelkeznek némely kedvezőbb jellemzővel a normál növényi olajokkal szermben – nevezetesen sokkal tovább eltarthatóak, és magasabb hőmérsékletre hevíthetőek – a tanulmányok kimutatták, hogy a transzzsírok növelik a rossz LDL koleszterin szintjét, és csökkentik a jó HDL koleszterin szintjét és gyarapítják a triglicerideket (vérzsírokat) – amelyek a szívbetegség kockázatát köztudottan növelik.
Egy tipikus nyugati étrendben, amely nagyon gazdag transzzsírokban, mivel a margarin egyre népszerűbb, és a hidrogénezett növényi olajoktól hemzseg minden bolti készétel. Transzzsírokkal vannak tele a bolti sütemények, pékáruk, a kapható kész tészták is, de a sor folytatható az olajban sütött chipsekig és az olajban sütött gyorséttermi ételekig (sült krumpli és társai) bezárólag.