fehér kenyér
Finomított gabona
Túl sok finomított élelmiszert, főleg gabonát fogyasztunk, pedig nem kellene. A finomítási eljárásnak köszönhetően pont azok az anyagok hiányoznak belőle, amik valamennyire ellensúlyoznák a káros hatásokat. Így nem találhatók meg benne a különböző rostok és a B-vitamin sem. Gyakorlatilag pont annyira tápláló, mint a finomított cukor, ami pedig igencask káros a szervezet számára. Lényegében teljesen üres kalóriaforrás, amiből nem kapunk vissza semmit vitaminok, rostok, vagy ásványi anyagok formájában.
Cukorbetegeknek pedig már csak azért sem ajánlott a fogyasztása, mert a vércukorszintet, a finomított cukorhoz hasonlóan gyorsan, magasra emeli. Segít a következő betegségek kialakulásában és gyorsabb lefolyásában: daganatos betegségek, koszorúér betegségek és cukorbetegség.
Leggyakrabban ezekben a termékekben találkozhatsz a finomított gabonával: fehér liszt, fehér kenyér, fehér rizs, tészta, keksz, és sütemények. Ráadásul az sem ritka, hogy ezek a termékek feleslegesen sok sót és finomított cukrot tartalmaznak. A helyzetet pedig tovább rontja, hogy nincsenek szigorú szabályok arra vonatkozóan, hogy mi számít teljes kiőrlésű gabonának, így sok terméknél hiába a kiírás, hogy 100%-ban teljes kiőrlésű.