Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Diétás tanácsok cukorbetegeknek - mit egyen a cukorbeteg

Diabetes Portál



Diétás tanácsok cukorbetegeknek - mit egyen a cukorbeteg

Mit egyen a cukorbeteg?   Az étrend megtervezésekor alapvető szempont, hogy az étrendben szereplő élelmiszerek, élelmi anyagok összessége megfelelő mennyiségben tartalmazza a szervezet számára szükséges tápanyagokat (fehérje, zsír, szénhidrát, vitamin, ásványi anyagok ).  Sem többet, sem kevesebbet.

Mit egyen a cukorbeteg

Diétás tanácsok cukorbetegeknek - mit egyen a cukorbeteg

Ismerkedjünk meg a tápanyagokkal a cukorbeteg szemszögéből!

 

Szénhidrátok:

Energiát adó tápanyagok. 1g szénhidrátból a szervezetben 4 kcal energia keletkezik. A táplálékban előforduló szénhidrátok főbb típusai:

 

Cukrok:

 

Szőlőcukor ( glukóz)  mely a gyümölcsökben, mézben található, de a répacukor egyik alkotórésze is, gyümölcscukor (fruktóz)  mely főként gyümölcsökben található, egyúttal a répacukor másik alkotóeleme, tejcukor (laktóz),  mely szőlőcukrot is tartalmaz és a tejtermékekben fordul elő, végül a malátacukor (maltóz),  mely kizárólag szőlőcukorra bomlik le és a sörben, valamint a malátakávéban fordul elő.

 

Összetett szénhidrátok:

 

Keményítő, mely teljes egészében szőlőcukorra bomlik le az emésztőrendszerben, és a búzalisztben ( kenyérben, pékárúban, tésztafélékben) a burgonyában, rizsben, kukoricában, szójában, hüvelyesekben, kisebb mértékben a zöldségekben, salátákban található.
Az emberi szervezet számára nem emészthető szénhidrát a legtöbb növényi rost, mint a cellulóz (korpában vagy a pektin gyümölcsökben).
Táplálkozásunk szegény növényi rostokban ezért ezek bevitelének növelése feltétlenül kívánatos.
A növényi eredetű élelmiszerek több-kevesebb mennyiségben tartalmaznak szénhidrátot valamilyen formában. Az élelmiszerek, ételek vércukorszint emelő hatása attól függ, hogy mennyi emészthető (hasznosuló) szénhidrát van bennük. Eszerint három csoportba oszthatjuk a szénhidráttartalmú élelmiszereket: kerülendők, mérve fogyasztandók, szabadon fogyasztandók.

  •  Kerülni ajánlatos azokat amelyek gyorsan és nagymértékben emelik a vércukorszintet:  szőlőcukor, répacukor, malátacukor, méz, minden cukrozott üdítőital, cukorkák, bonbonok, keserű csokoládék, befőttek, dzsemek, a gyümölcsök közül a szőlő, illetve valamennyi aszalt gyümölcs
  •  Mérni és számolni kell azokat, melyek jelentős mennyiségű jól hasznosítható szénhidrátot tartalmaznak. Ezek: lisztes árúk, fehér, félfehér és barna kenyér, zsemle ,kifli, száraztészta, rizs, búzadara, zsemlemorzsa, sós korpás diabetikus kekszek, natúr gabonapelyhek, müzli, burgonya, sárgarépa, kukorica, zöldborsó, sütőtök, hüvelyesek, tej, joghurt, kefir, gyümölcsök, cukrozatlan gyümölcslevek. A tésztafélék között vannak a vércukrot jobban (nudli, galuska, kocka, metélt tészták) és kevésbé (spagetti,  makaróni) emelő tészták. A kenyérfélék közül csupán a teljes kiőrlésű lisztből készült, szinte fekete korpás kenyereknek kisebb a vércukoremelő hatása. A tejszínes fagylaltok és a tejcsokoládé a vércukrot közepesen emelő élelmiszerek közé tartoznak. Igen lassan és elnyújtva emelik a vércukrot a szárazhüvelyesek (bab, borsó, lencse) melyeket ezért is célszerű beiktatni az étrendbe.
  • Számolás nélkül fogyaszthatjuk azon szénhidráttartalmú élelmiszereket, melyek nem okoznak számottevő vércukor- emelkedést,  azaz nyugodtan ehet belőle annyit mint bárki más. Ilyen a legtöbb zöldség, különösen a leveles zöldségfélék (saláta, káposztafélék, paraj, sóska) továbbá zöldbab, zöldpaprika, retek, karfiol, karalábé, uborka, paradicsom, brokkoli, petrezselyem gyökér, spárga, zeller.


A szénhidrátot tartalmazó étel vércukorszint emelő hatása a benne levő szénhidrát mennyiségében és összetételén kívül számos egyéb tényezőtől is függ. Így pl. az étel halmazállapotától (folyadékok erőteljesebben emelik a vércukorszintet) a konyhatechnikai feldolgozottság fokától,  pl. a reszelt alma, a pürésített burgonya gyorsabban emeli a vércukrot. Az ételek fehérje illetve zsírtartalma is messzemenően befolyásolja (mérsékli) azok vércukor emelő hatását.

Ha inzulinnal kezelt cukorbetegről van szó, akkor a vércukorszint nagyobb ingadozásainak elkerülése végett arra biztatjuk Önt, hogy ellenőrizze méréssel az étkezés előtti és étkezés utáni vércukorszintjét azért hogy az elfogyasztott élelmiszerek vércukorszint emelő hatásával tisztában legyen.
 




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Diabéteszes retinopátia

A cukorbetegség egyik késői szövődménye, a szem (retina) kiserinek károsodása folytán... Tovább

B3-vitamin

  B3-vitamin   Nikotinsav, niacin, PP-(Pellegra Preventív) faktor. A niacin a szöveti... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Cukorbetegség és a fogak: így jelezhetnek a korai szakaszban Cukorbetegség és a fogak: így jelezhetnek a korai szakaszban
Sokan nem is sejtik, hogy a szájüregük árulkodhat az általános egészségi állapotukról....
Cukormentes étlap a szálloda éttermében - Egészségtudatos szolgáltatásokat, több vendég! Cukormentes étlap a szálloda éttermében - Egészségtudatos szolgáltatásokat, több vendég!
Kínálj cukormentes fogásokat a szállodai étteremben, vonzz több egészségtudatos vendéget...
Az ápolói munka legnagyobb kihívásai: ezzel néznek szembe nap-mint-nap az egészségügyben Az ápolói munka legnagyobb kihívásai: ezzel néznek szembe nap-mint-nap az egészségügyben
Az ápolói munka nap-mint-nap komoly fizikai és mentális kihívásokkal jár. Tudd meg, milyen...
5 gyakori hiba, amit egy friss cukorbeteg elkövet 5 gyakori hiba, amit egy friss cukorbeteg elkövet
A diagnózis után hirtelen rengeteg információ zúdul rád: mit ehetsz, mikor kell mérned a...
Hogyan mérjük meg a cukrunkat diszkréten étteremben? Hogyan mérjük meg a cukrunkat diszkréten étteremben?
Ha cukorbetegséggel élsz, a vércukorszint rendszeres ellenőrzése az életed része, akár...
Egyre több településen van bajban a háziorvosi rendelés: egyre kevesebb az orvos Egyre több településen van bajban a háziorvosi rendelés: egyre kevesebb az orvos
A háziorvosi ellátás hiánya egyre több településen okoz problémát Magyarországon. A...
Hogyan zajlik a sérv műtét és mire számítsunk? Hogyan zajlik a sérv műtét és mire számítsunk?
A sérv gyakran fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal járó állapot, amely sokak életét...
Utazás cukorbetegként: hogyan készülj fel? Utazás cukorbetegként: hogyan készülj fel?
Cukorbetegként az utazás különös előkészületeket igényel, különösen, ha szállodában...
Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el? Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el?
Indulj el sikeresen dietetikusként! Tippek a pályakezdéshez, álláskereséshez,...
Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással? Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással?
Cukorbetegként a fogszuvasodás kezeletlenül súlyos szövődményeket okozhat, mint a...
címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, cukorbetegség megelőzése, egészséges életmód, étkezés, diéta, inzulin