
Diétás tanácsok cukorbetegeknek - mit egyen a cukorbeteg
Vitaminok:
A szervezet számára nélkülözhetetlen mikro tápanyagok. Mivel a szervezet néhány kivételtől eltekintve nem képes szintetizálni, a táplálékkal kell bevinni. A helyesen összeállított vegyes étrend biztosítja a szervezet számára szükséges valamennyi vitamint és ásványi sót.
Megkülönböztetünk zsírban oldódó (A, D, E, K), valamint vízben oldódó ( B1, B6, B12, C vitamin, niacin) vitaminokat. Törekedni kell arra hogy a fokozott vitamin szükségletet, például terhességben, szoptatáskor, idős korban is a vitaminokban gazdag táplálék fedezze.
Ásványi anyagok:
A szervezet felépítésében és egyes anyagcsere folyamatok szabályozásában van fontos szerepük. Fő képviselőik: a kalcium, a foszfor, nátrium, és a kálium.
A konyhasó révén a szükségletet 3-4 szer meghaladó mennyiségben veszünk magunkhoz nátriumot és ez fontos szerepet játszik a magas vérnyomás keletkezésében. A legtöbb konyhasót a húskészítmények, és a kenyér tartalmazza.
A megfelelő kálium bevitelt főleg zöldségfélék, gyümölcsök fogyasztásával biztosítjuk. A magnézium a gabonafélékben, hüvelyesekben, olajos magvakban található nagyobb mennyiségben . A vas fő forrásai a máj és a húsfélék.
Összefoglalva:
Az étrendet minden esetben úgy kell összeállítani, hogy az valamennyi tápanyagot ( fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat, ásványi anyagokat) tartalmazza a szükséges mennyiségben. Ez leginkább akkor biztosítható, ha étrendjét minél többféle élelmiszerből válogatva állítja össze.
Folytatása következik: a cikksorozat következő részében az élvezeti szerek (kávé, tea, alkohol, dohányzás) cukorbetegekre gyakorolt hatásáról lesz szó.