Diétás tanácsok cukorbetegeknek - mit egyen a cukorbeteg
Zsírok:
Energiát adó tápanyagok. 1g zsír elégetése során 9 kcal energia szabadul fel a szervezetben.
A táplálékkal a szervezetbe bekerülő zsír eredete alapján lehet állati vagy növényi. Helyes, ha az állati és a növényi eredetű zsiradékok fele- fele arányban oszlanak meg a napi táplálékban. Mivel a húsok, húskészítmények, tejtermékek révén jelentős mennyiségű állati eredetű ( úgynevezett rejtett) zsiradékot veszünk magunkhoz, ezen felül lehetőleg ne fogyasszunk állati eredetű zsiradékot (sertészsír, vaj). Ételkészítéshez, kenyérkenéshez inkább növényi eredetű zsiradékot használjuk (olaj, margarin).
Ahhoz hogy ne lépjük túl a napi zsírbeviteli ajánlást a megfelelő nyersanyag válogatás mellett célszerű olyan konyhatechnikai módszereket alkalmazni, melyek nem növelik, inkább csökkentik az ételek zsírtartalmát ( grillezés, sütés teflon edényben, alufóliában, grill zacskóban, roston)