Egy tökéletes karácsonyi menü cukorbetegeknek és egészségtudatos embereknek!
Tárkonyos halleves (4 főre)
Hozzávalók:
600 g filézett ponty (a zsíros részt távolítsuk el)
80 g vöröshagyma (1 közepes fej)
200 g tisztított sárgarépa
200 g tisztított petrezselyemgyökér
100 g tisztított zeller
150 g tisztított zöldborsó
20 g liszt (1 evőkanál+1 teáskanál)
50 g főző margarin
2 dl (10%-os) tejföl
só, őrölt bors, tárkony, tárkonyecet
Elkészítés:
1. A halfiléket beirdaljuk és kb. 1,5 cm széles csíkokra vágjuk, sóval és törött borssal ízesítjük.
2. A vöröshagymát apróra, a zöldségeket gyufaszál vékonyságúra daraboljuk.
3. A margarinban a hagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a zöldségeket, és kevés vizet aláöntve félkészre puhítjuk őket. Ezt zsírjára pirítjuk, meghintjük liszttel, és egy kicsit odapirítjuk. Felengedjük egy liter vízzel, hozzáadjuk a zöldborsót, a (friss) tárkonylevelet, enyhén megsózzuk.
4. 10 percnyi forralás után hozzáadjuk a halat és a tejfölt (amit előbb kevés forró levessel elkeverve hozzámelegítünk a leveshez, mert különben pelyhekben kicsapódna a tejföl). Végső ízét tárkonyecettel adjuk meg; forrón tálaljuk.
___________________________________________________________________________
Tápanyagtartalom – 1 adagban:
Energia: 485 Kcal, fehérje: 31g, zsír: 30g, szénhidrát: 21g