Karácsonyi diós és mákos bejgli (1-1 rúd)
Hozzávalók:
Tésztához:
30 dkg finomliszt
5dkg teljes őrlésű liszt
12 dkg sütőmargarin
2 dkg élesztő
2 tojássárgája
0,5 dl tej
½ mokkáskanál cukor
csipetnyi só
Diós töltelékhez:
20 dkg darált dióbél, 5 csapott evőkanál Canderel édesítőpor, 2 db reszelt jonathán alma, ½ citrom héja
1 tojásfehérje a bekenéshez.
Mákos töltelékhez:
20 dkg darált mák, 5 csapott evőkanál Canderel édesítőpor, 2 db reszelt jonathán alma, ½ citrom héja
1 tojásfehérje a bekenéshez
Elkészítés:
1. A liszteket és a margarint elmorzsoljuk.
2. Az élesztőt a meglangyosított tejbe belekeverjük az édesítőporral és ½ mokkás kanál cukorral együtt, és kb. 5 percig hagyjuk „felfutni”.
3. A felfutott élesztős tejet a margarinos liszthez öntjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a sót, és jól összedolgozzuk. A tésztát két cipóba osztjuk. A cipókat lisztezett nyújtódeszkára tesszük, a cipók tetejét is belisztezzük, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük egy órán keresztül.
4. Közben elkészítjük a diós tölteléket: kb. 0,5 dl vizet felteszünk forrni, beleszórjuk az édesítőport, amikor együtt felforrt, hozzáöntjük a darált dióhoz. Ezután még hozzáadjuk a reszelt almát, a reszelt citromhéjat, majd ezeket jól összedolgozzuk.
5. Elkészítjük a mákos tölteléket is: kb. 0,5 dl vizet felteszünk forrni, beleszórjuk az édesítőport, amikor együtt felforrt, hozzáöntjük a darált mákot. Ezután még hozzáadjuk a reszelt almát, a reszelt citromhéjat, majd ezeket jól összedolgozzuk.
6. A megkelt cipókat lisztezett nyújtódeszkán ½ cm vékonyra kinyújtjuk (négyszögletes formára), s egyikre rákenjük a diós másikra a mákos tölteléket. Feltekerjük őket, a két végüket kissé benyomkodjuk, és kikent tepsibe tesszük.
7. A két rúd közt hagyjunk legalább két-három ujjnyi távolságot. A kissé felvert tojásfehérjével megkenjük a tetejüket, és egy órán át hűvös helyen pihentetjük. Ezután újra megkenjük tojásfehérjével, és fél óráig szobahőmérsékleten tartjuk. Előmelegített, forró, gőzös sütőben (a gőztermeléshez tegyünk a sütőbe egy vízzel teli lábast) barnás-pirosra megsütjük. Csak akkor vegyük ki a tepsiből, ha már teljesen kihűlt.
____________________________________________________________________
Tápanyagtartalom – a diós bejgliben – 1 rúdban:
Energia: 3571 Kcal, fehérje: 85g, zsír: 223g szénhidrát:278g
Tápanyagtartalom – a mákos bejgliben – 1 rúdban:
Energia: 3338 Kcal, fehérje: 130g, zsír: 299g szénhidrát: 345g