Karácsonyi illatos pulykasült (4 főre)
Hozzávalók:
1 bébi pulyka (1,6 kg)
só
bors
30dkg alma durva darabokra vágva
10dkg hagyma kockákra vágva
1 tk mézeskalács fűszerkeverék
1 tk szárított kakukkfű
60 g olvasztott vaj
500 ml tyúkhúsleves
Elkészítés:
1. A pulykát megmossuk, majd megtöröljük szárazra. Kívül-belül megsózzuk, borsozzuk.
2. Az almához hozzáadjuk a hagymát, ízesítjük kevés sóval, borssal, mézeskalács fűszerkeverékkel és kakukkfűvel.
3. A pulykát a keverékkel megtöltjük, majd a nyakánál és a hasán összekötjük. A szárnyakat beforgatjuk a háta alá és a combokat szintén összekötjük.
4. A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
5. A pulykát mellével lefelé a tepsibe fektetjük, ráöntjük a felolvasztott vajat, és a forró sütőbe toljuk.
6. Kb. 30 perc múlva hozzáöntünk egy kis levest, és a sütőt 160 fokra állítjuk.
7. Gyakran locsolgatjuk a pulykát a sült szafttal, és ha szükséges, öntünk hozzá még levest. Kb. 90 perc elteltével megfordítjuk a pulykát, és további 90 percet sütjük. A sütési idő leteltével kikapcsolhatjuk a sütőt, de hagyjuk a pulykát még benne 15 percet pihenni.
8. A sült szaftot egy kis levessel felfőzzük, egy lábasba szűrjük, majd felöntjük a maradék levessel, és tovább főzzük, míg egy kicsit besűrűsödik. A szaftot a pulykához tálaljuk.
______________________________________________________________
Tápanyagtartalom – 1 adagban:
Energia: 453 Kcal, fehérje: 38g, zsír: 28,1g, szénhidrát: 4g