9. Csirke és pulyka
Ezek a húsok zsíros rémálmok és egészséges finomságok is lehetnek – mindez attól függ csupán, hogy a madarak melyik részéről van szó és hogy miként készíted el őket. A csirkék és pulykák mellének húsa (egészben és darált formában is) kevesebb zsírt tartalmaz, mint a sötétebb combok. A bőrt felejtsd el, az tartalmazza ugyanis a legtöbb telített zsírt. Ha darált pulykahúst keresel, akkor csak olyat vásárolj, ami a pulyka melléből készült. Mondanunk sem kell: kerüld a gyorséttermeket!
10. Tojás
A tojások viszonylag olcsó, minőségi fehérjeforrások – a minőségről sokat elárul, hogy a táplálkozási szakértők a tojáshoz viszonyítják az összes többi fehérjét. Egy-két tojás nem árt a koleszterinszintednek sem, és órákra megfeledkezhetsz az éhségről utánuk.
11. Halak
A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye a szívbetegség, aminek a veszélyét akár 40 százalékkal csökkentheted ha heti egy alkalommal halat fogyasztasz – ezt nem máshol, mint a Harvard egészségügyi tanszékén állapították meg. A halakban található zsírsavak csökkentik a gyulladásokat, amik a szívbetegségek, inzulinrezisztencia és cukorbetegség főbb előidézői közé tartoznak. Hacsak nem vársz babát, nem kell aggódnod a különböző halakban található vegyi anyagok miatt sem – a tudományos vélemény szerint az előnyök miatt az esetleges kockázatok elhanyagolhatók.
12. Lenmag
Ezek a fényes, barna magok a cukorbetegség rémálmai: gazdagok fehérjében, rostokban és olyan jó zsírokban, amik a halakban is megtalálhatóak. Nagyszerű magnéziumforrások is, ami segít a sejtek inzulinhasználatában, így a vércukorszintre is jó hatással van. Az őrölt lenmag gyorsan megromlik, ezért érdemes nagy tételben, egészben beszerezni és a hűtőben tárolni őket, és mindig csak annyit kivenni, amennyit ledarálnál és el is fogyasztasz.