17. Olívaolaj
A folyékony olaj – az olívaolaj olyan hatékony gyulladásgátló összetevőket tartalmaz, hogy egyes kutatók az aszpirinhoz hasonlítják az erejét. Ez lehet az egyik ok, amiért a mediterrán étrendet követők között sokkal kevesebb a szívbetegek száma. A vajjal ellentétben az olívaolajban található jó zsírok nem növelik az inzulinrezisztenciát, sőt, akár segíthetnek visszafordítani is azt.
18. Mogyoróvaj
Egy kutatás eredményei szerint a mogyoróvaj két órával tovább képes jóllakottan tartani az embert, mint a rostszegény, szénhidrátokban gazdag édességek. A mogyoróvajban található monoszaturált zsírok a vércukorszint szabályozásában is segítenek. Ha egy igazán egészséges (és megmagyarázhatatlanul finom) módon szeretnéd fogyasztani, akkor próbálj nyers vagy párolt zöldségeket tunkolni bele – jó étvágyat!
19. Teljes kiőrlésű kenyér
A fehérkenyér nagyjából azt teszi a vércukroddal, mintha marékszámra ennéd a közönséges kristálycukrot. Ezért tehát ha a kenyér a kedvenceid közé tartozik, érdemes átváltani a teljes kiőrlésű fajtákra, ami segítheti többek között az inzulinérzékenységedet is. Egy több mint 1000 férfit és nőt vizsgáló kutatás során megállapították, hogy a több teljes kiőrlésű gabonából készült terméket fogyasztóknak nagyobb az inzulinérzékenységük és stabilabb a vércukorszintjük is. Ez nem vonatkozik minden olyan kenyérre, aminek nem fehér a színe – kizárólag a teljes kiőrlésű változatokat keresd!
20. Édesburgonya
A héjában sült krumplikat ezentúl ne hagyományos, hanem édesburgonyából készítsd, ha szeretnéd nagyjából 30 százalékkal csökkenteni a vércukorszinted növekedését. Az édesburgonyák tele vannak tápanyagokkal és fontos rostokkal, amelyeknek 40 százaléka feloldódó, ami azt jelenti, hogy csökkenti a koleszterinszintet és lassítja az emésztést is. Gazdagok továbbá karotinoidokban is, amik fontos szerepet játszanak abban, hogy miként reagál a szervezet az inzulinra. Magas klorogénsav tartalmuknak köszönhetően az inzulinrezisztenciát is csökkenthetik.