Egyszerű tippek az egészséges étrend összeállításához
Egészséges táplálkozás 2. számú tipp: kulcsfontosságú a mérsékletesség
Az emberek gyakran úgy állnak hozzá az egészséges táplálkozáshoz, mint egy mindent vagy semmit feladathoz, pedig kulcsfontosságú a mértékletesség, fokozatosság. Minden diétahóbort ennek ellentmondó javaslata ellenére, mindannyiunknak szüksége van a szénhidrátok, fehérjék, zsírok, rostok és vitaminok egészséges egyensúlyára, hogy testünk egészséges maradhasson.
• Igyekezz egyik ételre sem úgy gondolni, hogy az már túlmegy a határon. Amikor bizonyos élelmiszer csoportokat, ételeket kitiltasz az étrendedből, természetes, hogy egyre inkább kívánod őket ezután, és amikor elcsábulsz, bűntudatod lesz. Ha az édesség a gyengéd, vagy a sós, egészségtelen ételek, kezdd azzal, hogy csökkented az adagokat és nem eszel ilyeneket olyan gyakran, mint régen. Azon fogod kapni magadat, hogy egyre kevésbé kívánod ezeket a típusú élelmiszereket, vagy hogy úgy gondolsz rájuk, mint alkalmi élvezetekre.
• Gondolkozz kis adagokban. Az adagok mostanában hatalmasra duzzadtak, főleg az éttermekben. Amikor elmész vacsorázni, válassz inkább egy előételt főétel helyett, vagy felezd meg az adagodat egy barátoddal, de semmiképpen ne rendelj extra adagokat. Otthon rendszeresíts kisebb tányérokat, és gondold újra az adagokhoz való viszonyodat, érd be kevesebbel. Ha az adagokat tárgyak méretéhez kötöd, ez segíthet a döntésben, - a hal vagy csirkehús (hús) adagod ne legyen nagyobb, mint egy kártyapakli. Már egy teáskanál olaj, vagy egy gyufásdoboznyi saláta öntet is elég, a szelet kenyered pedig legyen mondjuk kb. CD tok méretű.