Egyszerű tippek az egészséges étrend összeállításához
Egészséges táplálkozás 7. tipp: A fehérje
A fehérje adja meg az energiát ahhoz, hogy testünk beinduljon és életre keljen – aztán pedig meg se álljon egész napon át. Az ételekben lévő fehérje 20 aminosavvá bomlik, amelyeket a test mint alkotóelemeket használ a növekedéshez, illetve energia előállításához – az aminosavak alapvetőek a sejtek, szövetek, szervek működéséhez. A fehérje hiánya az étkezésünkben lelassíthatja a növekedést, csökkentheti az izomtömegünket, gyengítheti immunrendszerünket, szívünket és légzőszerveinket. A protein a gyermekeknek különösen fontos, akiknek a teste növekszik, és naponta változik.
Íme néhány útmutatás hogyan tudod megoldani azt, hogy fehérjét tartalmazzon az étrended:
• Próbáld ki a fehérje különböző típusait. Akár vegetáriánus vagy akár nem, akkor is az egészséges étkezések új eszköztárát fedezheted fel azáltal, hogy különböző fehérjeforrásokat próbálsz ki, úgy mint bab, diófélék, magvak, borsó, tofu és szójatermékek.
• Babfélék: A vörösbab, fehérbab, feketebab, lencse ezek mind jó választások
• Diófélék: mandula, dió, pisztácia, és pekándió
• Szójatermékek: próbáld ki a tofut, szójatejet, tempeht és pl. a vegetáriánus burgert a változatosság kedvéért.
• Kerüld a sózott vagy cukrozott magvakat, és a pirítottakat is.
• A fehérjebeviteledet gondold újra. Az USA-ban a legtöbb ember túl sok proteint eszik. Próbáld a fehérjét nem az étkezéseid főszereplőjévé tenni. Igyekezz úgy étkezni, hogy az ételeidben a protein, teljes kiőrlésű gabona, és zöldség, egyenlő arányban szerepeljenek.
• Koncentrálj a minőségi fehérjebevitelre, úgy mint friss hal, csirke- vagy pulykahús, tofu, tojás, babfélék, és magvak. Amikor húst eszel, pl. csirkét vagy pulykát, igyekezz antibiotikum és hormonmenteset beszerezni.