Egyszerű tippek az egészséges étrend összeállításához
Egészséges táplálkozás 8. tipp: kalcium az erős csontokért
A kalcium az egyik legfontosabb összetevő, amire szüksége van a testünknek, hogy erős és egészséges maradjon. Mind a nők és mind a férfiak esetében az egészséges csontok alapkövét jelenti egy életen át a kalcium, sok más fontos funkciója mellett.
Te és a tested is előnyökre tesztek szert azáltal, hogy sok kalciumban gazdag élelmiszert eszel, csökkentve azon ételek mennyiségét, amelyek rombolják a test kalcium raktárait. Fontos emellett a napi magnézium, D és K vitamin adag bevitele is, mivel ezek azok a anyagok, melyek segítenek a kalciumnak, hogy teljesítse feladatát.
Az ajánlott napi kalcium adag 1000 mg, vagy 1200 mg, ha már elmúltál 50 éves. Szedj D vitamint, és kalciumot, ha nem jutsz ezekből elegendő mennyiséghez az étkezéseid révén.
Jó kalciumforrások többek között:
• Tejtermékek: a tejtermékek gazdagok kalciumban, méghozzá olyan formában, amely könnyen emészthető és felvehető a test által. Ilyen pl. a tej, joghurt, sajt.
• Zöldségek és zöldek: sok zöldség, különösen a leveles zöldek, gazdag kalciumforrások. Próbáld ki a petrezselyemzöldet, a mustár zöldjét, a zöldbabot, a spárgát, a kelbimbót és a barna csiperkét.
• Babfélék. A másik gazdag kalciumforrások a babfélék, próbáld ki a feketebabot, a vesebabot, a fehérbabot, vagy a sült babot is.